Вашият гид за четки за боя: Коя да изберете?

Какво да знаем за четките за боя?

Само когато е изправен пред избора на четки за боя в голям строителен хипермаркет, начинаещият се замисля колко различни са тези инструменти. Четките се различават не само по форма и твърдост на косъмчетата.

На първо място, е необходимо да се вземе предвид целта, която господарят си поставя. Четките за боя се използват не само за боядисване на повърхности, но и за грундиране и нанасяне на лепило при лепене на тапети.

Всеки вид покритие изисква определен тип четка. Нека се опитаме да разберем как да използваме този инструмент.

Видове:

1.Четки за боя за радиатори

Радиаторните четки могат да се справят и с най-трудните ситуации. По името им разбирате, че могат да се справят и с най-недостъпните места. Това се постига благодарение на извитата форма на дръжката и малкия размер на този тип четка.

2.Четки тип флейти

Тези четки за рисуване са направени от косми на язовец. Можете също да намерите набраздени четки, направени от висококачествен косъм и конски косми. С помощта на метална щипка косата се прикрепя към дървена дръжка.

Този тип четки са най-често срещаните, те се използват почти навсякъде. Плоските четки се предлагат в различни размери, но все пак поддържат правоъгълна форма. Флейт четките са получили името си от набраздяване, изглаждане на останалата боя след преминаване през четката.

3.Обрезки

Четките за боядисване с правоъгълна форма също могат да бъдат класифицирани като инструменти, които ви позволяват да извършвате боядисване.

Ако върху повърхността е нанесен неравномерен слой боя, използвайте подрязване. С равномерни удари върху зоната изгладете неравностите, като постигнете гладка повърхност.

С помощта на тример можете да обработите прясно боядисана повърхност, за да изглежда като шагрен. Този тип четка е подходяща предимно за работа с лепило и маслени бои.

Четки за боядисване и рисуване: подготовка за употреба и последващи грижи

Често можете да забележите отделни косми от четка, останали по стената. Ако не бъдат отстранени навреме, те остават на повърхността, развалят цялостното впечатление от ефекта на прясно боядисана зона.

Това се дължи на факта, че четките и четките са много твърди, когато са сухи. Преди боядисване накиснете инструмента във вода за около час. Косата и четината набъбват; по време на боядисване четките нанасят боята равномерно, без да оставят груби ивици.

Ако трябва да работите с маслен състав, изсушете четките след накисване. Но това може да не даде положителен резултат. По-препоръчително е да подстрижете четките, за да направите това, трябва да работите върху мазилката с четки за 10-20 минути, за предпочитане с груба текстура.

Намокрете четките си и ги разтрийте върху тухлата или бетона, ако наблизо няма измазана повърхност.

В никакъв случай не изгаряйте четката си. Най-ценната част от четините, наречена флагчета, може да се повреди.