Видове гаражни врати: какви са те – част 1

Вероятно всеки автомобилист има внимателно и почтено отношение към автомобила си и се грижи за неговата безопасност. Днес далеч не всеки човек може да си позволи да притежава собствен гараж в големите градове, а тези, които все пак го имат, естествено искат да го направят максимално удобен, функционален и безопасен за употреба.

Един много важен елемент на гаража са гаражните врати.

Те са отговорни за безопасността на автомобила и предотвратяват неразрешено влизане вътре.

Те са тези, които гарантират и създават на комфортен климат за автомобила, независимо от промените на климатичното време навън.

Гаражните врати от високо качество трябва да изглеждат представително, да бъдат надеждни, стабилни и максимално удобни за използване.

Днес има различни видове гаражни врати, които се различават главно по начина, по който се отварят. И така, има следните варианти на гаражни врати:

1/ Плъзгащи.

2/ Разтварящи се.

3/ Повдигащи се.

4/ Ролетни.

5/ Секционни

1/ Плъзгащи се гаражни врати

Този тип гаражни врати се наричат плъзгащи се също. Тук платното е фиксирано върху конзолна греда, която прави движение по ролките на опорите. Въз основа на това, как е монтирана тази греда, се отличават следните видове гаражни врати:

  • Отворен профил е дъното на гредата. Този дизайн може да се използва както за прозрачни, така и за непрозрачни гаражно врати.
  • Телескопичен – този дизайн на вратата така изглежда, все едно  се прибира в себе си сама и затова се нуждае от малко пространство по протежение на оградата.

За да създадете плъзгаща се порта, можете да използвате различно платно, в зависимост от качествените характеристики и материалните ресурси. Най-евтините опции са еднослойно или двуслойно платно. И кованата плъзгаща се порта ще струва най-много.

Сред основните предимства на този тип са:

  • Надеждност и доста дълъг експлоатационен живот.
  • Представителен външен вид, възможност за избор на различни цветове.
  • Удобство, тъй като те практически не заемат място в близост до отвора.

Към част 2