Гимнастиката за деца

Гимнастиката за деца е комплекс от физически упражнения, насочени към поддържане здравето на детето, развиване на сила, издръжливост, гъвкавост и добро настроение.

Какви са ползите от гимнастика за деца?

Детската гимнастика има положителен ефект върху подрастващото детско тяло.

Тя осигурява хармонично физическо развитие, повишава силата и издръжливостта, подобрява гъвкавостта, координацията. При редовни занятия децата развиват пъргавина и бързина.

Гимнастическите упражнения влияят благоприятно на цялостното здраве на децата

Физически активните деца са по-малко склонни да страдат от настинки, вирусни и бактериални заболявания.

Упражненията тренират всички мускулни групи, което повишава техния тонус. Особено внимание се обръща на разтягането, което подобрява кръвообращението и развива ставите и връзките.

Сутрешните упражнения за деца са насочени към засилване на метаболитните процеси, събуждане на всички органи и системи. Те помагат на организма да се подготви за нов ден, да получи тласък на енергия.

Дихателните упражнения за деца са насочени към подобряване на кръвоснабдяването на органите и тъканите с кислород. Използват се за поддържане на имунитета и укрепване на здравето. Съществуват различни техники и гимнастически упражнения от този вид, които се провеждат за деца от специалист във фитнес залата или на чист въздух.

Знаем, че спортът е най-добрата превенция на много заболявания като диабет, артроза, остеохондроза. Като се има предвид фактът, че всяка година подобни патологии само „стават по-млади“, срещат се често при деца, е много правилно да се комбинират приятни и дори забавни занимания с ползи за ума и тялото. Посещението на групови уроци по най-добрия начин се отразява на нервната система, поведението на детето.

Положителните ефекти на гимнастиката върху здравето

Изпълнението на прости, основни упражнения влияе благоприятно на общото благосъстояние, състоянието и функционирането на вътрешните органи и системите за поддържане на живота. Според многобройни изследвания, гимнастиката за деца за развитие има лечебен ефект върху тялото на детето, като го подсилва на структурно ниво. Упражненията укрепват имунната система, подобряват функционирането на дихателната и съдовата система, сърцето и опорно-двигателния апарат, подобряват метаболитните процеси.

За постигане на положителен резултат е важно правилно да бъде избрана степента на физическа активност:

Основни движения, скокове, клякания, салто, комплекси- допринасят за правилното формиране на ставния апарат: укрепват костите и ставите, хрущялната тъкан. Това се случва поради подобряване на кръвообращението, насищане на тъканите с достатъчно кислород и хранителни вещества. Редовното, умерено натоварване на опорно-двигателния апарат допринася за неговото укрепване и предотвратяване на наранявания.

Общо укрепване на защитните сили

Децата, които редовно правят упражнения или спортуват, са по-малко податливи на вирусни и инфекциозни заболявания. Укрепването на имунитета се осигурява чрез стимулиране на кръвообращението, подобряване на дишането, насищане на клетките и меките тъкани с хранителни вещества.

Редовността на занятията, по време на които се възпитава дисциплината, влияе положително върху функционирането на централната нервна система. Упражненията се препоръчват на деца с хиперактивност. След няколко седмици първият резултат ще бъде забележим. Децата ще станат по-спокойни и уравновесени.

При изпълнение на упражнения децата се учат да дишат правилно. Насищането с кислород в нужното количество подобрява функционирането на мозъка и всички органи на клетъчно ниво.