Дамските раници

От какви материали се изработват дамските раници?

Дамските раници винаги са се считали за най-практичния вид продукт за носене на вещи. Затова отдавна съществува твърдо мнение, че раницата трябва да е устойчива на износване, издръжлива, водоустойчива и т.н. Днес ще разгледаме най-популярните материали, от които се правят раниците, за да можете да изберете най-подходящия вариант за вашите нужди.

#Естествена кожа

Един от първите материали, който се използва за шиене на чанти, не е загубил своята популярност и до днес. Досега естествената кожа се счита за референтен материал за производството на различни видове аксесоари, включително раници.

Основното предимство на кожата е нейната издръжливост. При подходяща грижа продуктът може да продължи повече от дузина години, без да губи първоначалния си вид и форма. Единственото нещо е, че след известно време естествената кожа има тенденция да губи цвета си, особено на места, които редовно се търкат в дрехите или тялото. Но такъв недостатък може да бъде напълно коригиран и при желание кожената раница може да бъде пребоядисана.

Най-често естествената кожа се използва за шиене на градски или бизнес чанти и раници. За туристически цели не се използва кожа, тъй като самият материал е доста тежък.

#Оксфорд

За производството на оксфордска тъкан се използва специално матиращо тъкане, което добавя здравина към найлоновите влакна. Ако смятате, че заглавието на материала е свързано със едноименния колеж в Оксфорд, тогава ще бъдете прави. Първоначално тази тъкан била широко използвана за шиене на ризи и поло тениски, които бяха популярни сред студентите в Оксфорд.

Но за производството на облекло се използва плат с ниска плътност. За шиене на раници трябва да вземете материал с плътност най-малко 400-500 ден. Оксфорд не пропуска влага, държи формата си и се почиства лесно.

Сред недостатъците са генерирането на статично електричество и изгарянето на слънце. Също така не се препоръчва да държите раници и оксфордски чанти в близост до отоплителни уреди, за да не деформирате продуктите.

#Еко кожа

Алтернативен изкуствен материал за тези, които искат да спестят пари или не използват естествена кожа по етични причини. От самото си създаване еко кожата е претърпяла много метаморфози и подобрения. Днес този материал практически по нищо не отстъпва на естествената кожа, той може да повтаря всякакви естествени текстури и дори в някои моменти ще надмине естествения си аналог.

Еко кожата се състои от два слоя – текстилна подплата (памук или полиестер) и полимерен слой. Този материал перфектно държи формата си, не позволява на влагата да премине. Полимерният слой не абсорбира мръсотия, така че продуктът е лесен за грижи. Достатъчно е да избършете раницата с влажна гъба или кърпичка.