Добавката NAD+ увеличава ли продължителността на живота?

Ключовият въпрос за клиентите е дали добавката NAD+ увеличава продължителността на живота? Получаването на отговор на това не е съвсем лесно. Има някои положителни резултати при опити с животни, включително мишки. Например, проучване от 2016 г. показва, че добавката NAD+ може да подобри функцията на митохондриите и стволовите клетки, както и да увеличи продължителността на живота при мишки.

Проучването гласи: „Лечението с прекурсора на NAD(+) никотинамид рибозид (NR) индуцира митохондриалния разгънат протеинов отговор и синтеза на забраняващи протеини и това подмладява MuSCs при възрастни мишки.“ При хората обаче е по-трудно да се отговори на този въпрос. Доставчиците на такива добавки ще посочат примери като проучването на Elysium, че добавките успешно повишават нивата на NAD+. Това със сигурност е обещаващо и показва, че има очакваните ползи – а именно използването на прекурсори, за да доведе до реално повишаване на нивата на NAD+.

Какво е NAD+ за продължителността на живота?

Има ли ефект NAD+ на клетъчно ниво?

По-трудно е обаче да се види какво се случва на клетъчно ниво. Тези повишени нива на NAD+ наистина ли вършат работата за подобряване на мускулната регенерация и биологичното здраве? Ще има и въпроси за това кой прекурсор ще бъде по-добър при генерирането на NAD+.

В допълнение към добавките има и други, по-естествени начини за увеличаване на NAD+. Воденето на здравословен начин на живот, с редовни упражнения, диета с ниско съдържание на мазнини и гладуване могат да окажат влияние. Високото съдържание на мазнини може да намали нивата на NAD+, ускорявайки изчерпването и на свой ред ускорявайки процеса на стареене. Като са здрави и избягват наддаването на тегло, хората могат да направят много, за да избегнат този проблем.

  • Връзкатата между NAD+ и аеробните упражнения

Проучванията също показват ползата от аеробните упражнения за повишаване на нивата на NAD+ в тялото. Проучване от 2019 г. показа, че аеробните и съпротивителните упражнения могат да повишат нивата на NAD+ и да допринесат за подобряване на скелетната маса и мускулната сила.

Следователно NAD+ заслужава репутацията си на чудотворна молекула, поддържаща телесните функции. Той може да бъде изключително полезен при осигуряването на гориво за важни операции, включително нашия метаболизъм, възстановяване на клетките и имунни реакции, които поддържат тялото ни в добро състояние за много по-дълго време. Следователно наличието на по-високи нива е показател за по-здравословен и по-дълъг живот.

Това, което ще бъде отворено за въпрос, е кой е най-добрият начин за увеличаване на нивата. Установено е, че добавките, съдържащи прекурсори на NAD+, повишават нивата на NAD+ в тялото, което на теория трябва да подобри телесната функция. Това обаче е само един от многото фактори, които могат да повлияят на дълголетието.