Добавки за катализатор по местоположение

Металният катализатор изобщо не се сплаши от несъвършени пътища. Дори старите метални блокове са скъпи, те се купуват много добре от специализирани фирми, които приемат добавки за катализатор. Можете да премахнете единица, която е повредена, да я предадете на специализиран пункт за събиране и да използвате парите, спечелени от това, за закупуване на нова.

Ефективността на дизеловия катализатор за пречистване на отработените газове е много по-ниска, тъй като такива двигатели работят при по-ниски температури, а катализаторите изискват по-високи. Филтрите за твърди частици имат кратък експлоатационен живот, така че задачата на собственика на автомобила е да следи момента, в който разходът на гориво и масло се увеличава, което е симптом за началото на процеса на разрушаване.

Видове добавки за катализатор по местоположение

Можете да използвате друга класификация на катализаторите, която отчита специфичното разположение на блоковете. Устройството може да бъде разположено на приемната тръба или след нея, пред главния резонаторен блок. Тази опция се счита за оптимална: ако катализаторът се повреди, той може лесно да бъде премахнат и заменен с нов – оригинален или универсален. Дори ако шофьорът избере бленда вместо неутрализатор, няма да има трудности при инсталирането му.

Много по-малко обещаващ вариант е ситуацията, когато катализаторът е разположен директно в изпускателния колектор, като е част от него. Предимството на това решение е по-бързото загряване до необходимите температури на фона на устройство, разположено на изпускателната тръба.

Въпреки това, такъв блок потенциално се счита за непоправим, въпреки че някои майстори са намерили решение на този проблем. Процедурата за подмяна на устройство, което е достигнало края на експлоатационния си живот, е изключително сложна. И ако решите да инсталирате пламегасител, той трябва да бъде интегриран директно в тялото на използвания катализатор.

Ако автоматичната ролка е поставена по този начин, тогава тя може да се провали само в резултат на прегряване на изпускателния колектор. Което ясно показва не в полза на практичността на този тип дизайн.