Защо и кога се нуждаете от химическо чистене?

Химическото почистване е доста често срещана услуга, позната ни от съветската епоха и оттогава не е загубила своята актуалност. В тази статия ще се опитаме да разберем защо и кога се изисква.

Кога е необходимо химическо чистене?

Отговорът на този въпрос е едновременно прост и сложен. Почистването на дрехи, както всички знаем, се налага, когато дрехите са замърсени. Но защо се нуждаете от химическо чистене?

По принцип тази обработка на дрехи се използва, когато е невъзможно да ги почистим в нормални битови условия или има риск да увредим тъканите по време на почистването. Такива ситуации възникват в няколко доста често срещани случаи, като:

Силен замърсител пада върху дрехите и се образува петно, което обикновените домашни продукти не могат да отстранят. Например, моторно масло – в този случай ще помогне единствено химическото почистване, прането и наксването е безполезно.

Вещество, което е паднало върху дрехите, се отмива с помощта например на белина, но тъканта неизбежно ще се съсипе. Пример, червено вино върху жълта рокля: да, белината ще премахне петното, но роклята вече определено няма да е жълта.

Дрехите са ушити от материали, които по принцип не могат да се перат по обичайния начин. Например, такава дреха може да бъде палто от норка. Като се има в предвид колко е висока цената на подобни дрехи в Москва, химическото почистване очевидно е оправдано.

Дори материалите да преживеят прането в къщи, кройката на дрехите е такава, че има голяма вероятност да загубят формата си. Тук не е нужно да стигате далеч за пример – почти всеки бизнес костюм принадлежи към тази категория.

Има много причини, поради които е по-добре да се доверите на професионалисти в такива случаи. Обикновено те могат да бъдат комбинирани в следните общи групи:

  • Липса на подходящи инструменти. Което вероятно наближава сто процента вярно за вашия случай. Прахът ви знае ли точно как галантно, но ефективно да премахва моторното масло от кожено палто? Най-вероятно – не, защото такива средства не се продават на дребно, а само химическо чистене.
  • Липса на знания и опит. Сигурни ли сте, че ще можете да различите визуално една материя от друга, много подобна? И ако ми кажете, знаете ли нюансите на работа с двете? Най-вероятно не.
  • Липса на оборудване. Домакинските перални машини не са предназначени за повечето операции, които се извършват в химическо чистене.