Исторически поглед към персийския килим

Силата на персийския килим е в неговата красота и дълъг живот. След 10-15 години килимът все още ще бъде красив. Благодарение на уникалния десен, той никога няма да омръзне на собственика си и всеки път, когато го погледнете, можете да откриете нещо ново за себе си.

На Изток от древни времена персийският килимът е бил приписван на атрибутите, характерни за рая.

Следователно нито една уважавана къща не е замислена без наличието на персийски килим, освен това мярката за богатството на човек е бил също и броят на персийските килимите, с които той е украсил къщата си.

Само срам и неодобрението на съседите са изпитвали и са получавали тези семейства, което не са можели да постелят поне един килим на пода в собствената си къща. Следователно историята на персийските килими е много древна и поучителна.

От древни времена изкуството на килимарството е била важна семейна ценност, грижливо предавана от по-старите поколения на по-младите. Древните персийски килими са правени у дома и са предназначени за домашна употреба или като подарък.

Но от 3-ти век след Христа в Персия се появяват работилници, в които майстори започват да тъкат килими за продажба. Всъщност изучаването на историята на персийския килим ще бъде изследване на развитието на великата древна цивилизация на персите.

Редица историци предполагат, че персийския килим е изобретен от номади, мигриращи през Централна Азия.

За номад килимът е служел като незаменим домакински предмет. Тъй като го предпазваше от влага и студ, те можеха да окачат входа на палатката, да го хвърлят на пода.

Постепенно линиите и моделите на продуктите стават по-интересни. Сложни и изискани, а килимът се превръща от обикновен предмет за бита в луксозен предмет. Чиито собственици се стремят да станат преди всичко висшите слоеве на тогавашното общество на Персия, които не бяха много притеснени за цената на персийски килим.

Колко много интересни факти се крият във вековната история на тези прекрасни персийски килими, разпространени по цялата Земя.