История на килимите

Кратка история за килимите

История на килимите. Промишленото производство на килими започва през 1839г. Вярно е, че жакардовите машини не могат да осигурят високо качество и художествена стойност на продуктите. Съответно ръчно изработените килими са нараснали значително в цената. Многобройни колекционери на древни ориенталски килими провокираха появата на огромен брой фалшификации. За да придадат на новите килими „благородна сива коса“, измамниците ги отровиха с киселина и алкали, разтриха кафената основа, изгориха и дори заровиха в земята. На търгове се продаваха (и все още се продават) древни и съвременни авторски килими за астрономически суми.

Както виждаме, самата история е превърнала килима от „същественото“ за номадите в символ на просперитет, добър вкус и стабилност. И днес килимът остава едно от онези малко неща, които се купуват веднъж и за цял живот.

Можете да поръчате Вашия килим при нас ТОНИТЕКС ООД, гр. София, бул. Христо Ботев, № 92

Телефон: 0888249719

1. Метод на производство (килимите ръчно изработени са много по-скъпи).

2. Материал за производство (килимите, изработени от синтетични материали, са много по-евтини).

3. Размер на продукта.

4. Славата на производителя.

Какви видове килими има

Вековната история на килимите доведе до тяхното изключително разнообразие. Те могат да бъдат разделени според предназначението им (за подове или стени), според стила и дизайна, според метода на производство (ръка, манифактура и машина), според материала (вълна, коприна, акрил). Но най-универсалната, според нас, класификацията взема предвид само наличието или отсъствието на купчина.

Всички килими без мъх са спуснати от обичайната постелка. Вярно е, че в старите времена тежката му ракита повърхност е била „омекотена“, като ръчно се завързват ворси с възли към нея. Има две основни разновидности на килими без мъх – килими и смрадлики. Килимите нямат техническа (грешна страна) страна, независимо как се усуквате – картината е все същата. Килимите могат да бъдат положени на пода, използвани като покривка или покривало. Освен това се почистват лесно и не се влошава от тежки мебели. Sumakhs се различават от kilim само по това, че имат „грешна страна“.