Какво е ментална аритметика

За креативността и логиката при хората са отговорни различни полукълба на мозъка. В продължение на много десетилетия и дори векове хората спорят – и кое е по-важно? Кое полукълбо е по-важно и по-отговорно? Идеалният вариант е хармонично развитие, което ви позволява да се научите как бързо да броите, да четете, да мислите творчески и нетрадиционно, както и да вземате правилните решения в кратки срокове.

Какво е ментална аритметика

Психичната аритметика е уникална техника, която позволява, поради бързото орално броене, да се развият едновременно две полукълба на мозъка. Тази програма дава отлични резултати за активиране на мозъка и неговото хармонично развитие.

Умствената аритметика дойде при нас от древен Китай. По-късно се премества в други азиатски страни, където сега е част от задължителната училищна програма. Постепенно този курс завладява целия свят, защото прави децата от истински гении.

Психичната аритметика позволява използването на специални техники за устно броене и абакус (древни сметки, които спокойно може да се нарече първият калкулатор на планетата), за да се развият умения, които са в основата на по-нататъшното успешно образование в училище и в университета.

От каква възраст е добре да се започне обучението по ментална аритметика

По-добре е да започнете да правите ментална аритметика от 5-годишна възраст. На тази възраст детето започва да разбира защо трябва да се учи. Той формира независимост, отговорност, способност да управлява времето си. Освен това до 6 години при децата в мозъка са максималният брой синапси – невронни връзки. Колкото повече човек има тези връзки, толкова по-активно работи мозъкът му. По-добре помни нова информация и умения. Това е отговорът на въпроса какво е Ментална аритметика.

Как преминава едно обучение по ментална аритметика

Методът на умствената аритметика AMAKids е проектиран по такъв начин, че в него могат да се включат три възрастови групи деца: най-младите (5–6 години), средните (7–10 години) и най-старите (11–16 години). Всяка от тези групи има своя адаптирана програма, но основният инструмент, с който се провежда обучението, е един и същ – абакусът. Освен това всички тренировки се провеждат с помощта на съвременна интелигентна онлайн платформа.