Какво представляват SARM?

Какво да знаем за САРМС?

Селективните модулатори на андрогенните рецептори (SARM) са клас терапевтични съединения, които имат подобни анаболни свойства на анаболните стероиди, но с намалени андрогенни (произвеждащи мъжки характеристики) свойства.

Като пример, андрогенният рецептор се активира чрез свързване на андрогени, като тестостерон. За разлика от анаболните стероиди, които се свързват с андрогенните рецептори в много тъкани по цялото тяло, отделните САРМ селективно свързват андрогенните рецептори в определени тъкани, но не и в други.

В медицински условия това може да бъде много полезно за стимулиране на специфичен тъканен растеж като мускули и кости, като същевременно се избягват нежелани странични ефекти в други тъкани като черния дроб или кожата.

SARMs се оценяват като клинично лечение на мускулна загуба, причинена от няколко заболявания, като остеопороза, рак, сърдечна недостатъчност, хронична обструктивна белодробна болест, краен стадий на чернодробно заболяване, краен стадий на бъбречно заболяване и ХИВ.

Забранени ли са SARM в списъка на забранените вещества на Световната антидопингова агенция (WADA)?

Всички SARM са забранени по всяко време (както по време на състезание, така и извън него) за всички спортисти, от тези, които се състезават на най-високо ниво на спорт, до тези, които се състезават на ниво за развлечение. SARM са изброени в категорията „Други анаболни агенти“ в раздел S1.2 от списъка на забранените вещества на WADA.

Примери за SARM включват: остарин (Enobosarm, MK 2866), андарин, LGD-4033 (лигандрол) и RAD140.[3] SARMs имат потенциала да бъдат злоупотребявани за подобряване на производителността в спорта поради техните анаболни свойства, както и способността им да стимулират андрогенните рецептори в мускулите и костите, което води до костен и мускулен растеж.

Ами ако моят лекар ми предпише SARM?

Понастоящем няма одобрени от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) САРМС, налични за рецепта. Всички SARM са изследвани лекарства, така че не е законно вашият лекар да предписва SARM.

Спортисти, които биха искали да участват в клинични изпитвания, включващи забранени вещества, трябва да се свържат с USADA за освобождаване от терапевтична употреба (TUE).

Какви са рисковете за здравето, свързани със SARMS?

FDA предупреди потребителите за потенциални животозастрашаващи странични ефекти от SARM, включително повишен риск от инфаркт и инсулт. Дългосрочните ефекти от използването на SARM са неизвестни.

Могат ли SARMs да бъдат намерени в хранителни добавки?

SARMs не са законни съставки за никакви хранителни добавки. Въпреки това, на пазара има много хранителни добавки, които са замърсени или се рекламират, че съдържат SARM.

В момента има повече от 120 от тези продукти, включени в списъка с висок риск на Supplement Connect. Хранителните добавки, съдържащи SARM, могат да представляват значителни рискове за здравето на спортистите и да причинят положителен тест.

Спортистите трябва да знаят, че съставките на САРМ могат да бъдат изброени на етикетите на хранителни добавки под различни имена.