Как да получите висококачествено грозде?

Легенда, история на сорта Мавруд

Съществува легенда за виното в България, понеже маврудът е един изключително древен сорт грозде по нашите земи. Една от причините за падането на тогавашната държава, 562 -823 г. е била пианството. Поради тази причина хан Крум е заповядал да се изсекат лозята в България.
Според легендата известно време след това огромен лъв започва да атакува столицата Плиска, което силно уплаши хората. Никой не е  могъл да го убие и лъвът се превърна в проблем. Междувременно някакъв воин Мавруд се завръща в България, без да знае за „сухия“ закон на българския хан. Като чул за лъвът, който потиска жителите, без да се колебае дълго време, той тръгнал сам да търси звяра, за да го убие. Откривайки лъва, в кратка битка, безстрашният младеж убил звяра. Мълвата за подвига на Мавруд бързо се разпространи сред населението.

Скоро слухът достигна до ушите на хан Крум. Той е бил изключително изненадан от силата и смелостта на Мавруд, който сам направил това, което много други български войници не можали. Крум заповядал да извикат Мавруд в двореца и започнал да пита откъде има такава сила и смелост. Безстрашният Мавруд честно отговорил, че преди битката е изпил чаша вино, което майка му му е дала, и че виното е източникът на силата му. Тя тайно отглеждала лозя, не спазвайки закона на хан Крум. Хан Крум бил изумен от отговора на храбрия Мавруд. Той щедро наградил младежа и тогава наредил възстановяването на лозята в България. В чест на този безстрашен воин сортът е кръстен на него.

За получаване на висококачествено грозде са Ви необходими: високи температури през вегетационния период, алувиални почви с добра влажност.

Гроздето мавруд се отглежда в Асеновградска област в България, в малки количества в района на градовете Чирпан, Пазарджик, Стара Загора, Перущица, както и в редица райони на Черноморието (Поморие, Бургас). Този сорт грозде е известен още в Гърция, Албания и Румъния.