Как да разберем, че имаме недостиг на цинк в тялото

От какви храни можете да получите дневната си нужда на цинк?

100 г телешки черен дроб, например. Или 150 г червено месо. Или 25 г стриди. Или, да речем, 200 г леща плюс 30–40 г тиквени семки. Недостиг на цинк.

Кои хора могат да бъдат в рискова група с недостиг, дефицит на цинк

Това са хора, претърпели операция на храносмилателната система, хора с анорексия или с проблеми с храносмилателната система.

Също дефицит на цинк имат вегетарианците, т.к. източникът на цинк е животинския продукт. От бобовите храни и семената не може да се набави нужното количество цинк. Затова вегетарианците трябва да изяждат 50% повече храни съдържащи цинк.

Бременните и кърмещите жени.

Деца над 6 месеца, които са кърмени. Това е така, т.к. в майчиното мляко след 6тия месец цинкът не е достатъчен за тяхната възраст като необходимост. Допълнителен цинк може да се добавя от месните пюрета. Също от млечните смеси.

Хора, употребяващи алкохол, т.к. алкохолът буквално измива цинка от организма.

Как да разберем, че имаме недостиг на цинк в тялото

Кратък списък на симптомите:

Намален имунитет и в резултат на това – чести настинки, нарушен вкус и мирис, хронични възпаления на стомашно-чревния тракт, косопад, акне, дерматит, екзема, бавно зарастване на рани, загуба на зрителна острота, разслояване на ноктите и бели петна по ноктите.

Също така, приемът на някои лекарства (по-специално от групата на глюкокортикоидите), употребата на соев протеин и лекарства с високо съдържание на селен може да забави абсорбцията на цинка в тънките черва, което води до неговия дефицит. Дефицитът може да възникне и при определени заболявания, по-специално възпалителни заболявания на червата и хелминтни инвазии.

При хронична липса на цинк е възможно забавяне на растежа при деца.

Каква е опасността от предозиране на цинк?

При остър излишък, който се получава, ако се приемат повече от 200 g цинк наведнъж, може да започне повръщане. При хронично прекомерна употреба- продължителна употреба на повече от 150 mg на ден – може да има дерматит, алергични реакции, улцерозни промени в стомашно-чревния тракт, ускорен пулс, намален имунитет, болка в лумбалната част на гръбначния стълб.