Кетъринг – какво е важно да знаем за тази услуга

Секторът на услугите е динамично развиващ се сектор на всички пазари по света.

Това развитие е особено видимо в ресторантьорството. Клиентите са станали по-взискателни към качеството на обслужване, тъй като има какво да избират, броят на ресторантите, заведенията, кафенетата и кафенетата нараства експоненциално. Всяка новооткрита институция се стреми да изненада, да предложи нещо по-добро, интересна кухня, необичаен интериор, бонуси и отстъпки. С развитието на ресторантьорския бизнес дойде западна тенденция – кетъринг.

Буквално кетърингът се превежда като осигуряване, но по същество това е полева услуга навсякъде, посочено от клиента, независимо дали става въпрос за стая, или за месност, лодка или конферентна зала, езеро или офис. Трябва да се отбележи, че кетърингът е доста сложна услуга, поради което далеч не всички ресторанти предлагат такава услуга и често отделни професионални компании участват в този вид дейност. Ключът към предоставянето на качествено обслужване е персоналът.

И тук е важно да отбележим няколко точки:

Първо, правилният готвач е половината от битката, защото не всички са съгласни да работят на вън и извън професионалната кухня. В допълнение, бързината, ефективността и способността за бързо адаптиране към различни условия са необходимите качества на такъв служител.

Второ, задачата за сервитьорите също се усложнява, няма познати маси, обзавеждане, голяма тълпа от хора, всичко това изисква точност, точност и координация в работата.

Трето, външният вид на персонала, спретнато облечен, в една и съща униформа, персоналът перфектно подчертава нивото на организираното събитие.

В зависимост от мястото, темите, броя на гостите и бюджета, кетърингът се разделя на:

Масата е форма на бюфет. Този тип услуги обикновено се избират, ако е необходимо да се приемат много гости, ако времето или бюджетът са ограничени, ако темата на събитието не предполага празник.

Банкет. Това задължително включва настаняването на гости на масите, което включва приготвяне на пълно меню, от салати и закуски до основни ястия и десерти. Готвенето обикновено се извършва на място.

Външен бар. Името говори само за себе си и обикновено предполага наличието на поне един барман и лесно сглобяем дизайн на бар с или без бар брояч за приготвяне на различни коктейли и напитки.

Доставка на обяд. Всъщност единственият вид кетъринг, при който готвенето се извършва предварително на територията на услугата за кетъринг и се доставя на клиента в специални опаковки на клиента.