Кости за кучета – естествен заздравител за зъбите

Какви ползи има дъвченето на кости за кучетата?

Ако притежавате куче, вероятно сте наясно, че повечето кучета се нуждаят от постоянни действия, особено високоенергийните породи и кученца. Някои лакомства, кости за кучета и дъвчащи продукти са специално предназначени да поддържат вашия домашен любимец умствено стимулиран, зает и челюстта му да упражнява. Тези кости са особено полезни за кученца, на които им никнат зъбки, или за кучета, които често дъвчат.

Някои кости и дъвки са по-подходящи за определени видове кучета. Например, породи с остри кучешки зъби, които са склонни към агресивно дъвчене, ще бъдат по-малко психически стимулирани от крехко естествено дъвчене и ще се възползват повече от дълготрайна, издръжлива синтетична кучешка кост. Друга голяма грешка, която собствениците на кучета допускат, е да дават на любимците си сурови кости от тяхната кухня. За съжаление, това е голямо не-не, което може да разболее вашето куче и дори да причини фатални резултати.

Защо не са подходящи суровите кости за кучета?

Фразата „хвърлете кокал на куче“ съществува с причина. В старите времена не беше необичайно за собствениците на домашни любимци да дават на кучетата си сурова кокал от пилешко месо, пържола с костна кост или каквото и да било, което се готви в кухнята. Въпреки че това може да изглежда като удобно решение да държите кучето си заето и доволно, суровите кости могат да бъдат опасни и нездравословни за кучетата.

Даването на сурови кости на кучета е много вредно, независимо дали са сготвени или не. Суровите кости могат да доведат до стомашно-чревни разстройства, повръщане, диария, ректално кървене, задушаване и дори смърт. Повечето ветеринари и специалисти по кучета са съгласни, че вместо да давате на вашия домашен любимец сурова кокал, е по-добре да изберете годна за консумация синтетична кокал или твърдо кучешко лакомство за дъвчене.

Предимства на дъвките и костите за кучета

Както споменахме по-рано, костите и дъвките осигуряват много ползи за кучетата. Те дори могат да помогнат за ограничаване на поведенческите проблеми. Кучетата са естествени дъвчачи. Наличието на кокал наоколо може просто да попречи на вашето куче да почувства необходимостта да дъвче дивана или ъгъла на семейната масичка за кафе. Освен че пазят вашите мебели в безопасност, те могат също така да осигурят ползи за здравето на вашия домашен любимец, включително:

  • Кучешките кости подобряват здравето на зъбите на вашия домашен любимец. Ветеринарните дентални експерти са съгласни, че дъвченето на кости може да помогне за поддържането на венците на вашия домашен любимец здрави. Също и с премахването на зъбен камък и изстъргването на бактериите от зъбите.
  • Кучешките кости поддържат психическия стимул на вашия домашен любимец. Кучешките кости не само ще забавляват вашия домашен любимец, но и осигуряват умствена стимулация. Тя е важна за растежа и развитието на мозъка на вашия домашен любимец.
  • Кучешките кости помагат за облекчаване на болката при никнене на зъби при кученца. Кученцата с никнене на зъби често ще изпитват желание да дъвчат. Като средство за облекчаване на дискомфорта при никнене на зъби. Дъвчащите кокали и играчките за кученца могат да дадат на вашето кученце конструктивен начин да успокои болката при никнене на зъби.
  • Кучешките кокали подобряват силата на челюстта. Кучетата естествено изпитват желание да дъвчат като начин за стимулиране на челюстните си кости. Обикновено диетите с кучешка храна не осигуряват на кучетата достатъчно стимулация на челюстната кост, за да ги поддържат сити. Кучешките кости могат да помогнат за предотвратяване на разрушително поведение при дъвчене и да осигурят на домашните любимци адекватно упражнение на челюстта.