Котешка диета с мазнини, въглехидрати и протеини

Протеини, мазнини и въглехидрати

Есенциалните омега-3 и омега-6 мастни киселини също са важни за здравето на кожата и козината, заздравяването на рани и възпаленията. Затова е значително важно какво количество мазнини и въглехидрати има в избраната котешка диета.

Докато протеините са важен източник на енергия за котките, мазнините са най-богатата на енергия хранителна съставка в диетата. Мазнините също действат като транспортни молекули и помагат за провеждането на нервните импулси.

  • Източници на мазнини

Мазнините и есенциалните мастни киселини са част от съставки като сьомга, пиле, черен дроб или говеждо месо, които се включват в храните за котки.

Понякога към диетата се добавят допълнителни мазнини и в тези случаи ще видите източниците на мазнини, специално отбелязани в списъка на съставките – например телешка мазнина, рибено масло или соево масло.

  • Какво означава суровата мазнина?

Нивото на суровата мазнина в котешка храна ще бъде посочено в раздела за гарантиран анализ на опаковката и се оценява чрез извличане на наличните мазнини с помощта на етер.

  • От колко мазнини се нуждае котката ми?

Минимумът на AAFCO за мазнини във всички котешки храни е 9% на база сухо вещество.

Значително по-високи нива на мазнини може да са подходящи за котки, които са много активни или имат проблеми с поддържането на теглото си. Диетите, предназначени за отслабване, обикновено съдържат по-малко мазнини в сравнение с поддържащите храни за възрастни котки.

Въглехидрати във всяка котешка диета

За много животни въглехидратите са важен източник на енергия, но това е по-малко вярно за котките, тъй като те са еволюирали да получават по-голямата част от енергията си от протеини и мазнини.

Въпреки че котките могат да усвояват малки количества въглехидрати и да ги използват за енергия, те трябва да играят малка роля в котешката диета.

  • Източници на въглехидрати

Диета, съдържаща големи количества въглехидрати, не е естествена за котките и може да насърчи увеличаване на теглото и свързани здравословни проблеми, като диабет.

Проучванията показват, че котките с хранителни алергии също могат да реагират лошо на определени въглехидрати. Въпреки че това е по-рядко, отколкото да са алергични към съставки като говеждо, пилешко или риба.

  • От колко въглехидрати се нуждае котката ми?

В идеалния случай котките трябва да получават по-малко от 10% от калориите си от въглехидрати.

Сухите диети изискват относително високи нива на въглехидрати, за да поддържат формата си. Това ниво може да бъде постигнато само в мокрите храни. Храненето само с мокра храна е лесен начин да намалите приема на въглехидрати на вашата котка.