Куркуминът може да предотврати дегенерация на очите

Куркуминът може да предотврати дегенерация на очите. Глаукомата, група очни заболявания, е една от водещите причини за слепота при хора над 60 години. И, за съжаление, след като зрението Ви изчезне, то не може да бъде възстановено.

Куркуминът може да предотврати дегенерация на очите

Но предварителните изследвания, публикувани през юли 2018 г., показват, че локалните лечения с куркумин могат да помогнат за предпазване на очите от дегенерация. Изследователите прилагат патентован разтвор на капки за очи куркумин върху плъхове два пъти на ден в продължение на три седмици. До края на проучването нелекуваните плъхове са имали 23% намаление на клетките на ретината в сравнение с лекуваната група, което предполага, че загубата е била предотвратена от лечението с куркумин. Резултатите от проучването звучат впечатляващо, но са необходими повече изследвания, за да се определи ако куркуминът е ефективен за предотвратяване на дегенерация на очите при хора.

Куркуминът може да играе роля при лечението на ревматоиден артрит

Куркуминът е обещаващ като лечение на ревматоиден артрит (RA), хронично възпалително заболяване, което обикновено засяга ставите, но може да се разпространи в други области, като очите, белите дробове, кожата, сърцето и кръвоносните съдове. RA причинява болезнено подуване на ставите, което може да причини ерозия на костите с течение на времето и в крайна сметка да доведе до деформации и физически увреждания.

В едно проучване на хора с ревматоиден артрит са дадени 500 mg куркумин, 50 mg диклофенак натрий (предписано нестероидно противовъзпалително лекарство) или двете в комбинация. След осем седмици групата, приемаща само куркумин, отбеляза значителни подобрения при чувствителност и подуване на ставите в сравнение с другите две групи. Изследователите отбелязват, че лечението с куркумин също е безопасно и не е довело до вредни събития.

Куркуминът може да помогне за забавяне на болестта на Алцхаймер

Куркуминът може дори да ви помогне да защитите мозъка си от често срещани дегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер. Kак? Чрез увеличаване на нивата на невротрофичен фактор, получен от мозъка (BDNF), протеин, който се намира в мозъка и гръбначния мозък, който играе ключова роля в поддържането на нервните клетки (невроните) здрави, както и в регулирането на комуникацията между нервните клетки, което е от решаващо значение за ученето и паметта. Тъй като често срещаните мозъчни заболявания като болестта на Алцхаймер са свързани с по-ниски нива на BDNF, куркумата (по-специално куркуминът) може да помогне за забавяне на дегенерацията на мозъка.

Въпреки това голяма част от изследванията са извършени върху плъхове. Изследователите отбелязват, че са необходими повече изследвания, за да се потвърди ефективността на куркумата при превенцията и лечението на общи мозъчни заболявания.