Линк билдинг стратегии и техните ползи

Нуждата от линк билдинг и връзки

Има много видове линкове в SEO управлението на връзки и не всички от тях са „обратни връзки“. Преди да се потопите в стратегията си за линк билдинг, важно е да знаете различните типове връзки и как те се прилагат към вашия уебсайт.

Основни типове връзки

  • Обратни връзки

Както споменахме по-рано, обратните връзки са връзки от външни уебсайтове, които сочат „обратно“ към вашия уебсайт. Например, друга компания, свързваща от един от техните публикации в блога към страница на вашия уебсайт, е пример за обратна връзка.

  • Вътрешни връзки

Вътрешните връзки са връзки от страница или публикация на вашия уебсайт, които препращат към друга страница или публикация на вашия собствен уебсайт. Например, най-добрата практика за SEO е да поставите връзка от вашите съществуващи публикации в блогове към други свързани публикации в блогове на вашия уебсайт.

  • Неработещи връзки

Неработещите връзки (независимо дали повредени обратни връзки или повредени вътрешни връзки) са връзки, които първоначално сочат към краен източник, но този източник след това е премахнат или вече не е активен. Това често води до грешка 404, която казва, че страницата не може да бъде намерена.

Какви връзки са ни нужни за развитието на бизнеса?

  • Dofollow връзки

„Dofollow“ е обозначение, направено от източника на връзката (независимо дали вашият собствен сайт или външен сайт, свързващ към вашия), което казва на търсачките да „следват“ авторитета на тази връзка към крайния източник. С други думи, това е кодиран дескриптор, който казва на търсачките да обходят връзката и да ги считат за предоставящи авторитет на крайния източник.

  • Nofollow връзки

От друга страна, nofollow връзките имат обозначение, което казва на търсачките да не броят тези връзки или да ги тълкуват като предоставяне на пълномощия на крайния източник. Много уебсайтове задават своите изходящи връзки като nofollow, ако не искат да „загубят“ собствения си авторитет за уебсайта, към който се свързват.

  • Външни връзки

Външните връзки са изходящи връзки от вашия уебсайт към друг източник. Всеки път, когато се свържете с друг уебсайт или домейн – независимо дали са собственост на вас или на някой друг – това е външна връзка. Можете да обозначите вашите външни връзки като dofollow или nofollow.

  • Редакционни връзки

Редакционните връзки са обратни връзки, които са спечелени от редакционен източник. В който източникът се свързва към вашия уебсайт органично (т.е. неплатен). Редакционните връзки често се печелят от публикуването на висококачествено съдържание и/или маркетинга на вашето съдържание на други платформи, като социални медии.

Есенциални за работата линкове в линк билдинг стратегиите?
  • Референтни домейни

„Препращащи домейни“ е етикет, използван в общи инструменти за SEO за измерване на това колко отделни домейни се свързват към уебсайт. Вместо да указва броя на уникалните URL адреси, това просто посочва кои общи домейни се свързват с вас. От тук можете да оцените авторитета и уместността на всеки домейн.

  • Висококачествени връзки

Висококачествени връзки – връзки, идващи от подходящи уебсайтове с висок авторитет на домейна и качество на съдържанието – са това, което искате. Търсачките обичат да виждат, че популярни, авторитетни сайтове се свързват с вас. Това често е за предпочитане пред големия обем връзки с ниско качество.

  • Подходящи връзки

Може да видите термина „подходящи връзки“, използван често в ръководствата за изграждане на връзки. Въпреки че уместността е трудна мярка, идеята е, че печелите връзки от подходящи уебсайтове и блогове. Те обхващат теми, свързани с това, което вашият бизнес предлага. Тези връзки по същество казват на Google, че подобен уебсайт намира стойност във вашето съдържание. Или че то напълно съответства на това, което търсят потребителите на вашия пазар.