Огнезащитни бои за метална защита и тяхното предназначение

Съставът на огнезащитни бои за метална защита

Обикновеният състав на всички огнезащитни бои за метална защита може да се нанася както с пистолети за пръскане, така и ръчно. При използване на безвъздушни пръскачки за боя се намалява консумацията и интензивността на труда. При превишаване на допустимата дебелина на слоя това ще доведе до образуване на дефекти (счупвания, стружки, подуване), което ще повлияе на защитата на конструкцията.

Има различни състави  за вътрешна и външна декорация. Има и смесени бои, универсално подходящи за различни условия на приложение и по-нататъшна експлоатация.

Като цяло огнеупорните бои и лакове имат доста сложна структура, която включва основните съставки и множество добавки.

В състава преобладава огнеустойчивият пълнител:

  • пухкав азбест;
  • перлит;
  • талк;
  • каолинова вълна;
  • вермикулит.

Течното стъкло действа като свързващо вещество. Обикновено калий или силикат.

Такова покритие може да се използва като декоративен завършващ елемент поради добавения към него пигмент.

Пазарът на строителни материали е пълен с много оферти както от чуждестранни, така и от местни компании.

Използването на огнезащитната боя

Ако говорим за състав на огнезащитни бои за метална защита на обект от пожар, тогава това означава предотвратяване на запалването на определени предмети и по-нататъшното разпространение на огъня. За мнозина може да изглежда странно, че металната конструкция на сградите се обработва, тъй като, както знаете, стоманата не гори. Тази гледна точка обаче е коренно погрешна, както се вижда от следните факти: Въпреки че металът не се запалва като дърво, всяка метална повърхност се нагрява достатъчно бързо, което може да повлияе на по-нататъшното разпространение на пожари.

Друг момент е, че метална конструкция, нагрята до 5000 C, губи якостните си свойства, което може да доведе до разрушаване на носещите конструкции и обекта като цяло. Поради тези причини обработката на метални конструкции със специално съединение предотвратява не само по-нататъшното разпространение на огъня, но и дава допълнително време за евакуация на имущество и експлоатационен персонал. Във всяка харта всички мерки и препоръки за обработка на стоманени конструкции на конкретен обект или сграда са точно посочени.