Полезните свойства на плодовете асаи

Някои от полезните свойства на плодовете асаи са:

С ключови компоненти като фибри, антиоксиданти и ниско съдържание на захар, плодовете асаи са отлична хранителна добавка, която съдържа всички основни елементи.

  • намаляването на нивата на холестерола в кръвта, което е пряко свързано с наличието на определен процент мастни киселини в плодовете асаи;
  • подобряване на работата на сърдечно-съдовата и храносмилателната системи;
  • укрепване на имунната система, както и борбата с цял списък от заболявания, включително болестта на Алцхаймер, атеросклероза и др.;
  • нормализиране на най-важните функции на тялото, което води до подобряване на благосъстоянието, облекчаване на умората, борбата с безсънието, повишаването на сексуалната активност и издръжливост, както и безценна помощ за жените по време на менопаузата;

Ограничения за употреба на асаи

Асаи или акай бери съдържат редица вещества и компоненти, които в определени случаи изискват допълнителен контрол върху консумацията им, дори и в малки количества. Следните категории хора са изложени на риск:

  • бременни жени и кърмачки – този сегмент е доста специфичен и изисква консултация с лекар по всеки спорен въпрос относно храненето;
  • страдащите от алергии. Веднага щом забележите някаква алергична реакция към употребата на акай, трябва незабавно да спрете употребата му и да потърсите съвет от специалист.

Въпреки това, дори и с отлично здраве и благополучие, консумирайки плодовете асаи само като превантивна мярка и полагайки допълнителни грижи за тялото си, не трябва да пренебрегвате препоръчителните дози.

Латинското име на плодовете асаи е Euterpe Oleracea

Синоними: Amazon pearl витамин хапче

Роден край на растението асаи

Родината на акай бери е Латинска Америка. Acai расте предимно в Амазонка. Палмите, върху които расте зрънцето, могат да бъдат намерени и в северната част на Бразилия, Колумбия, Венецуела и др.

Относно плодовете на асаи

Малко, кръгло, тъмнолилаво зрънце, с форма на грозде или боровинка, с малко количество пулп и едно голямо семе. Acai расте на палмови дървета в гроздове, подобни на грозде. Реколтата от горски плодове от една палма варира от 4 до 7 кг.

Гарантирано най-високо качество

Асаи е малко, кръгло, тъмно лилаво зрънце, с форма на грозде или боровинка, с малко количество пулп и едно голямо семе