Полезни съвети за запушен канал

Повечето запушвания на канали стават постепенно. Възможността да ги идентифицирате в ранните етапи ще ви помогне да се справите с проблемите, преди да се окаже, че канализацията е наводнила цялата ви къща. Ето някои неща, за които да внимавате, ако подозирате, че канализационната ви тръба може да е запушена и имате запушен канал.

Запушен канал – тъмна вода

Един от характерните симптоми на запушване на главния канал е натрупването на вода във вашите вани или душове. Това се случва, когато се опитате да източите водата, но няма къде да отиде, защото канализационната линия е запушена.

След това водата се движи назад, търсейки най-ниската точка на влизане. В повечето домове това ще бъде душ, вана или подов сифон в сутерена.

За разлика от наводненията, причинени от спукана тръба, водата няма да бъде чиста.

Тъй като се смесват много отпадъчни материали, те обикновено ще бъдат тъмни, вонящи и отвратително изглеждащи. Имайте предвид, че тази вода може да има сурова канализация, така че трябва да сте внимателни около нея.

Използвайте подходящи предпазни средства и мощни почистващи препарати, когато почиствате, след като тъмна вода потече в канализацията.

Бавно движещи се дренажи

Отделете минута, за да помислите за канализацията във вашия дом. Източват ли се бързо или забелязвате ли събиране на вода, когато пускате водата?

Вашите дренажи са склонни да се забавят, когато има запушване, защото повечето запушвания на канализационната линия не блокират внезапно 100% от тръбата.

Вместо това, отломките се натрупват с течение на времето, което прави преминаването на отпадъците все по-трудно и по-трудно.

Ако всички канали в дома ви започват да се забавят, проблемът най-вероятно е в запушена канализация. Обикновено първите канали, които ще забележите, че се забавят, са каналите на тоалетните. Когато пуснете водата в тоалетната, може да изглежда, че водата остава там за момент, преди постепенно да потъне надолу.

Тоалетните често са първият дренаж, засегнат от запушване на главния тръбопровод, тъй като те обикновено са свързани директно към вашата канализационна линия.

Къркащи звуци

Тъй като запушването на главния тръбопровод пречи на вашите канали да работят правилно, може да получите някои странни реакции, докато използвате вашата водопроводна система.

Когато пускате мивка, пускате вода в тоалетна или използвате пералня, могат да се образуват водни и въздушни мехурчета. Всичко това, което бучи във вашите тръби, може да предизвика шумове.

Тъй като звукът се разпространява странно през тръбите, тези шумове може да изглежда, че идват от водопроводни инсталации, стени на други стаи или дори пода и тавана.

Най-честият звук, за който хората съобщават, е бълбукане, което се случва, докато използват канализация. Възможно е обаче да забележите и странни съскащи, бълбукащи или стичащи звуци.

Ако основната ви канализационна тръба е почти изцяло запушена, може да отнеме известно време, докато нещата изтекат. Поради това може да продължите да чувате странни звуци дълго след като спрете да използвате дренаж.

Запушени водопроводни инсталации

Ако вашата запушена канализационна тръба остане незабелязана твърде дълго, ще започнете да забелязвате този знак. Тъй като запушването се натрупва, почти никаква отпадъчна вода няма да може да премине през тръбата.

Когато това се случи, вашите канали спират да работят напълно. Вместо само леко бавно оттичане, вашите водопроводни инсталации ще изглежда напълно престанали да се оттичат.

Не забравяйте, че всички водопроводни инсталации в дома ви са свързани, така че запушена канализационна тръба няма да изтече из цялата къща.

Ако пуснете кухненската мивка, може да влезете в банята и да намерите душ, който изглежда запушен. Тоалетните ви на горния етаж може да изглеждат добре, но когато слезете долу, всички мивки може да са със запушен канал.