Почистване на килима сам у дома, мога ли да се справя?

Трябва да се научите как да се грижите за своя килим. В този случай нашият основен съюзник е прахосмукачката. Ето как да сам да почистите Вашия килим:

За специфични петна от течности или други вещества, които не могат да бъдат отстранени с прахосмукачка, най-подходящ е неутрален сапун.

  • разтворете сапуна в купа с топла вода
  • изтъркайте петното с четка с мека четина
  • изплакнете с парцал или кърпа, която ще поеме остатъка, и изплакнете сапуна с вода

Не забравяйте, за да се справите с такова почистване сам е важно да се захванете с петното преди то да изсъхне. Това е най-ефективният метод за почистване на килими у дома.

Друг вариант е да следвате същите стъпки, но добавете гореща вода с малко оцет към легенчето, след което внимателно разтривайте, докато петното изчезне от килима.

С течение на времето килимите не само се замърсяват, но и започват да миришат лошо. Почистването сам, не е лесна работа. За Ваше улеснение се свържете с E-kilimi

Оглед на килима:

  • търсете дупки и петна,
  • от каква тъкан е направен, за да изберете най-добрия препарат.

Отстраняване на прах. Пуснете прахосмукачка,  за да премахнете целия прах и други материали.

Почистване сам, съвети. Тест за устойчивост на цветовете.

Проведете тест, за да видите дали килимът ще се повлиае от препаратът Ви.

Специфични петна се отстраняват със специални продукти в зависимост от веществото, което е попаднало на килима.

  • измиване с вода и неутрален сапун. Почиствате и двете страни на килима на ръка с неутрален сапун, за да отстраните 100% мръсотията от тъканта.
  • напълно премахнете влагата от килима със сушилня от висок клас.
  • когато килимът е чист, завършваме с четкане и сресване.

Колко често трябва да се пере килимът?

Обикновено използваме килими само през зимата, тъй като ни дават топлина и украсяват къщата. За правилна грижа Вие сами можете да почиствате с прахосмукачка всяка седмица и ръчно да отстранявате всички петна, които могат да попаднат с неутрален сапун.

Как да съхранявате килим?

Почистване сам – изглежда трудоемко, нали? Важно е килимът да се запази, така че върху него да не се натрупват мръсотия и акари, както и да не се влошава и деформира по време на месеци без работа. Следователно най-ефективният метод е да се използва стреч фолио за увиване:

Разстелете го на пода и поставете килима отгоре. Поставете увития килим в голяма торба или пластмасов капак, за да го изолирате напълно от прах и течности.

Килимът трябва да се поддържа сух. Поставете го хоризонтално, за да не се изкриви поради тежестта.

Правилното почистване и съхранение на нашите дрехи, спално бельо и битови предмети е изключително важно, за да се гарантира, че те продължават възможно най-дълго.