Стъклена вата или каменна вата – кое е най-доброто за изолация

Когато изолирате сграда, важно е да сте сигурни, че имате най-добрия материал за работата. Фибростъклото и минералната вата са два от най-популярните видове изолация, използвани в сградите, и двете имат своите плюсове и минуси. Очертахме някои от важните фактори, които трябва да вземете предвид, когато решавате дали фибростъкло или минерална вата ще бъдат най-добри за вашия проект.

Изолация от стъклена вата

Изолацията от стъклена вата, известна още като фибростъкло, е направена от стъклени влакна. Стъклото се нагрява до много високи температури, докато се разтопи, след което се върти бързо, за да се създадат влакна. След това тези влакна се свързват заедно, за да се използват като изолация. Стъклените влакна създават въздушни джобове, които действат като бариери за предотвратяване на загубата на топлина, тъй като въздухът е лош проводник на топлина. Стъклената вата може да бъде намерена във вата и ролки, изолация с насипен пълнеж, а също и в изолационни плоскости.

Изолация от каменна вата

Каменната вата, известна още като ROCKWOOL или минерална вата, се произвежда от избрани суровини като камък и стъкло. Тези суровини се обработват по начин, подобен на стъклото, като се стопяват при високи температури, докато се стопят, след което се въртят, за да образуват влакна, подобни на вълна. След това тази вълна се опакова във вата, рула или плочи.

Сравнение между каменна вата и фибростъклото според характеристиките им

  • R-стойност

Когато сравнявате ROCKWOOL каменна вата и стенната изолация от фибростъкло, те имат приблизително сходна R-стойност от около 0,57 на инч дебелина. Тъй като имат една и съща топлопроводимост  те ще осигурят еднаква производителност в този отдел.

  • Устойчивост

Ако търсите най-устойчивия вариант, стъклената вата обикновено се състои от до 86% рециклирани материали, докато минералната вата за сравнение се състои от до 70% рециклирани материали. Тъй като въздействието върху околната среда и устойчивостта стават все по-важни, това става все по-важен фактор при избора на правилния изолационен материал.

  • Звукоизолация

По отношение на звукоизолацията, каменната вата често е предпочитан избор за шумни помещения. Това е така, защото е много по-плътен от стъклената вата, така че много по-малко звук преминава през изолацията.

  • Лесна инсталация

Ако обмисляте сами да инсталирате изолацията, каменната вата се счита за много по-лесна за работа. Въпреки че е по-тежка от стъклената вата, каменната вата е много по-лесна за рязане, преместване и поставяне на място. Стъклената вата от друга страна е по-слаба, което я прави трудно да се побере в необходимите пространства.