Хипнотерапия като полезно средство за психично здраве

Хипнотерапия. Тя е най-ефективна, ако човек наистина иска да направи промяната. Например, човек, който се опитва да се откаже от газираното и кофеина, тъй като лекар е казал, че трябва или не иска да се откаже от пиенето на сода, ще има трудности и най-вероятно няма да се откаже. От друга страна, ако този човек наистина е искал да се откаже от пиенето на сода, независимо от препоръката на лекаря, той или тя вероятно ще бъде по-успешен с хипнотерапия.

Защо хипнотерапия?

Тъй като при хипнотерапията сте в състояние на променен транс, при което положителните предложения са по-склонни да окажат трайно въздействие и да повлияят на промяната, ако искате.

Преодоляването на неприятни навици не е единствената полза от хипнозата

Използва се и за подпомагане на хората да се справят или да преодолеят болката, треската, страховете и фобиите, както и за управление на стреса, раждане на деца и много други. Това, което хипнозата не може да направи, е да излекува голяма болест като рак или Паркинсон, да ви накара да предадете всичките си светски вещи на хипнотерапевта или да ви накара да направите нещо друго, което обикновено не бихте направили.

Няколко полезни съвета

Ако обмисляте да наемете хипнотерапевт, ето няколко полезни съвета за намиране на правилния:

В зависимост от държавата ви на пребиваване, практикуващият хипноза може да бъде наречен хипнотизатор, консултант или хипнотерапевт. Разберете разликата и оставете това да ви води в процеса на вземане на решения. Например в щата Северна Каролина хипнотизаторът и консултантският хипнотизатор няма да имат същото образование като хипнотерапевта, от когото се изисква да има напреднала консултантска степен.

По този начин хипнотизаторът не би бил добър избор за някой, който се нуждае от помощ при проблеми с психичното здраве, но може да е добър за някой, който иска да откаже цигарите.

При взимане на окончателно решения кой да бъде вашия хипнотерапевт трябва да си отоговорите на следнит въпроси:

  • Има ли практикуващият специфичен опит в областта, в която търсите помощ?
  • Свързан ли е с национална организация по хипноза?
  • Ако търсите помощ за проблем с психичното здраве, уверете се, че практикуващият притежава подходящите пълномощия в областта на психичното здраве, обикновено магистърска степен или по-висока, и специфичен опит с вашия проблем или във вашата област на тревожност.
  • От колко време той или тя практикува и къде е преминал обучение?
  • Има ли практикуващият проверими препоръки, които можете да проверите?