Хората с ADHD имат ниски нива на глутатион

Хората с ADHD имат ниски нива на глутатион и високи нива на оксидативен стрес. Пикногенолът, друг естествен бустер на глутатион, нормализира нивата на глутатион и общите антиоксиданти при деца с ADHD [32, 33].

Глутатион

В очакване на повече информация и изследвания, трябва да внимавате с добавките с глутатион за деца с аутизъм или ADHD. Бионаличността на повечето налични в търговската мрежа продукти е проблематична, а някои не са тествани при деца.

NAC, пикногенол, цистеин и сяра-съдържащи храни са по-безопасни възможности за повишаване на нивата на глутатион при деца.

Обсесивно-компулсивно разстройство и шизофрения

Хората с шизофрения също имат ниски нива на глутатион. NAC, който повишава нивата в мозъка, е доказано, че подобрява симптомите на шизофрения в клинични проучвания.

Хората с обсесивно-компулсивно разстройство може да имат ниски нива в определени части на мозъка и високи нива на свободни радикали в кръвта. От своя страна повишаването на нивата може да подобри антиоксидантната защита, толерантността към стреса и цялостната тежест на симптомите [27, 22, 25].

Тъй като много лекарства се използват за лечение на биполярно разстройство чрез повишаване на нивата, възможно е естествено повишените нива също да стабилизират настроението и симптомите [28].

Тревожност, депресия и стрес

Проучванията показват, че хората с депресия имат ниски нива.

Предотвратява депресията при стресирани животни. Нещо повече, някои лекарства против тревожност действат чрез увеличаване.

Някои хора с тревожност, депресия и лоша толерантност към стреса имат ниски нива, което може да помогне за балансиране на реакцията им на стрес и да се успокоят.

Защита на мозъка

Мозъкът е изключително взискателен, високоенергиен орган. Той консумира около 20% от кислорода в цялото тяло, въпреки че заема само около 2% от телесното тегло.