Шофьорски курсове – документация

Документите, които са необходими за да започнете шофьорски курсове

Научете се какви са документите, нужни за да започнете шофьорски курсове. Също така, преди да сключите договор за продажба, проверете собственика на автомобила чрез специална услуга. Проверката ще покаже дали продавачът има проблеми със закона, валиден ли е паспортът му, има ли задължения и изпълнителни дела. Ако се установят сериозни проблеми, по-добре е да откажете транзакцията.

Ключовите документи са следни:

За прием подгответе необходимите документи в общ пакет. Включва:

  • Лична карта – документ за самоличност.
  • 4 цветни или черно-бели снимки 3х4 (за медицински свидетелства, както и за свидетелства за завършено училище). По-добре е да направите снимка на матова хартия, за да няма отблясъци.
  • валидна ученическа карта или пенсионно удостоверение (някои училища правят отстъпки при представяне).

Училището не може да изисква други документи. Ако имате снимки и паспорт със себе си, елате в автошкола и подпишете договор.

Медицинско удостоверение

Преди началото на практическите занятия се провежда медицински преглед на ученик в автошкола. Удостоверение, издадено от лекари, потвърждава способността на ученика да управлява превозно средство. Документът се издава по установения образец и е валиден 1 година.

За да преминете медицинска комисия, вземете със себе си личната си карата, както и военна книжка, ако сте военнослужещи.

Кога да се направи медицински преглед

Много автошколи ще изискат от Вас да преминете медицински преглед преди началото на обучението или през първите 2 седмици да им представите документ от лекарска комисия, т.н. медицинско за право управления на МПС. За удобство на учениците автошколите се договарят с медицинските институции за медицински прегледи. Така те събират група студенти и организирано прекарват всички лекари наведнъж. Вярно е, че такъв преглед излиза по-скъпо, отколкото ако решите сами да посетите лекарите.

Дистанционно обучение: възможно ли е да получите лиценз без да посещавате автошкола?

Как да се научите да шофирате, без да посещавате автошкола

Днес можете да получите шофьорска книжка само след завършване на обучение в автошкола. Класовете в кабинета с учител отнемат много време – средно 80 часа. В резултат на това дистанционното обучение набира популярност през последните години.