SEO стратегия за Linkbuilding

Linkbuilding и основната му функция

Основната функция на Linkbuilding е да подобри рейтинга на даден сайт в Page Rank, алгоритъма на Google, който измерва качеството и уместността. Колкото повече входящи връзки към сайта открие търсачката, толкова по-висока степен на авторитет или резултат получава.

Добрата стратегия за изграждане на връзки увеличава видимостта и трафика на уеб страница чрез органично позициониране. Например, блогът на Workana Entrepreneurs има много входящи връзки от социални мрежи като Facebook, Instagram и Linkedin.

Ако се направи търсене в Google за Blog+Workana, той се появява в първия органичен резултат, наред с други неща, защото има добър ранг на страницата благодарение на обратните връзки.

Как се създава SEO стратегия

Най-лесният начин да си направите Linkbuilding е да се възползвате от вашите собствени цифрови канали. Тоест, свързвайте страници на сайта вътрешно и от социалните мрежи. Например статия в корпоративен блог може да има множество връзки към други свързани статии в същия блог, а публикациите в корпоративните социални медии могат (и трябва) да включват връзки към сайта.

Друг ефективен начин за изграждане на мрежа от препратки е да се прибегне до публикуване на гости или публикуване на гости на други авторитетни сайтове, появяващи се в новини или доклади от специализирани сайтове или със споменавания в съдържанието на инфлуенсъри в нишата.

Има и други начини за получаване на входящи връзки, като например „Link baiting“, който използва части от съдържание като „примамка“ за привличане на посещения, но те носят риск от твърде висок процент на отпадане или изоставяне, което може да доведе до санкции на стр. ранг.

  • Тактики

Използвайте естествен и разнообразен Anchor текст. Например, току-що използвахме ключовата дума „котвен текст“, за да направим връзка към тази статия от речника на Workana. Правенето на това е важно, защото ако всички котвени текстове, които водят до URL, са еднакви, Google може да го интерпретира като спам и да наложи наказание.

Ако има някоя страница от сайта, която има конкретна информация, която е по-добре свързана с анкорния текст. По-добре е да направите връзка към тази, а не към основния или добре дошли сайт. Например, обратна връзка, която води до секцията за набиране на свободни професии на workana, би била по-точна от началната страница.

  • Проверете външни връзки

Инструменти като Google Search Console или Ahrefs се използват за преглед на анкорните текстове. Чрез които други страници се свързват към даден сайт.

  • Връзка от уебсайтове, които имат добър рейтинг на страницата

Например собствени профили в социалните мрежи и авторитетни страници в нишата.