Да знаем повече за застраховките на коли

Цената на застраховка КАСКО се определя от застрахователната компания.

При издаване на полица агентите вземат предвид възрастта на собственика на автомобила и неговия опит в шофирането, вида на собствеността на автомобила и неговата мощност, региона, в който е регистрирано превозното средство. Ако автомобилът е много стар или не е оборудван със сигурност, компанията може да откаже застраховка. Цената на КАСКО е няколко пъти по-висока от цената на Гражданска отговорност. Цената на застраховката на кола Гражданска отговорност се регулира от държавата: тарифите са еднакви за всички шофьори. При издаване на полица се вземат предвид шофьорският опит, всички застрахователни събития и степента на вина на водача. За безаварийно шофиране можете да получите 5% отстъпка.

И двете политики имат важно сходство: застрахователните компании, които издават застраховки за коли  Гражданска отговорност или Каско, могат да откажат изплащане на лица, които са били под въздействието на алкохол или наркотици по време на злополуката.

Застраховка КАСКО – Кое е най-доброто при инцидент?

По-правилно е да се говори дали е необходима застрахователнаполица КАСКО в случай на злополука, тъй като шофьорът няма избор дали да издаде полица OSAGO: тя е задължителна.

Ако вие сте виновникът за инцидента, тогава ГО ще покрие разходите за ремонт само на втората кола. Ако имате и КАСКО, няма да можете да харчите лични пари за ремонт на колата си.

Ако не сте виновни за инцидента, можете сами да решите коя полица да използвате. CASCO ще ви позволи да платите за пълен ремонт, а ГО ще направи възможно получаването на обезщетение (но при формирането на плащанията се взема предвид степента на износване на автомобила – това не трябва да се забравя).

Наличието на двете застраховки на колата Ви позволява да минимизирате всички възможни рискове. Това дава възможност за получаване на плащания в случай на авария, независимо кой е виновен.

Можете да издадете ГО и КАСКО в шоурумите на официалния дилър на съответното представителство. Опитни мениджъри на компанията ще ви посъветват, ще отговорят на всички ваши въпроси и ще ви помогнат да изберете най-добрата опция за застраховка.