Каменна вата може да се произвежда под формата на рула, което е мек материал, плочи ( със средна и висока твърдост на влакната), както и цилиндри.

Последните се използват за топлоизолация на тръбопроводи. По правило техните размери са подходящи за изолиране на тръби с диаметър над два инча (50 милиметра).

Има и друг вид каменна вата – фолиен материал. Осигурява двойна изолация. Тоест, той не само не отделя топлина извън собствените си граници, но и я отразява, насочвайки топлия въздух в сградата.

Този топлоизолатор може да има едностранно фолиране и двустранно. Тази покрита с фолио каменна вата е универсална и може да се използва във всяка среда.

Относно техническите характеристики на каменна вата

Техническите характеристики на тази изолация позволяват да се използва както за топло и звукоизолация, така и за защита от пожар. Помислете за основните свойства на каменната вата:

-Топлопроводимост на каменната вата.

Влакната в изолацията са произволно разположени, не са строго ориентирани. Материята има въздушна структура.

Големият брой въздушни прослойки на  каменната вата я прави отличен топлоизолатор. Коефициентът на топлопроводимост е нисък – от 0,032 до 0,048 W / (m * K). По този показател памучната вата е близка до корк, порест каучук, екструдирана полистиролова пяна.

-Хидрофобност.

Този тип минерална вата практически не абсорбира вода. Водопоглъщането по обем е по-малко от два процента.

Това ви позволява да използвате този материал за изолиране и затопляне на помещенията с повишена влажност – бани, сауни, бани, мазета.

-Паропропускливост. Независимо от плътността на каменната вата, тя има отлична паропропускливост. Съдържащата се във въздуха влага прониква безпроблемно през изолацията.

В този случай не се образува конденз и материалът не се намокря. Това качество на каменната вата гарантира оптимални температурно-влажностни условия в помещението, изолирано с този топлоизолатор. Паропропускливостта е средно 0,3 mg/(m*h*Pa).

Продължение за техническите характеристики на каменната вата – в следващата ни статия.