Почистване на банята – може ли да бъде като нова?

Важно ли е почиствате банята си редовно?

Почистване на банята или от къде минава пътя на всяка наша сутрин? Започва с ободряващо измиване, а вечерта завършва с релаксиращ душ или вана.

И тази „стая“ също се използва през целия ден. И не е изненада, че водопроводните инсталации, кранове и особено огледалата бързо се замърсяват и губят привлекателния си вид. Често се развиват влага и плесен. Трябва да правите цялостно почистване на банята около веднъж месечно, почти толкова често, колкото генералното почистване на апартамента.

Подготовка за почистване на банята:

Струва си да започнете с освобождаването на територията при почистване на баня. Необходимо е да премахнете всички ненужни неща, за да можете по-късно да се съсредоточите само върху почистването на повърхности, а не върху пренареждането на бутилки и буркани от едно място на друго.

Съвет: трябва да почиствате не само онова, което се вижда – на мивката, рафта до огледалото или пералната машина.

Трябва да премахнете всичко и дори това, което се съхранява в шкафчетата. В крайна сметка генералното почистване на банята предполага, че ще трябва да обърнете внимание на абсолютно всяка хоризонтална и вертикална повърхност в стаята.

Почистване на банята или душа

 • Първата е завесата (завесата). Ако е в банята, трябва да се премахне. Трябва да бъде премахната от бара и напоена с вода, в която първо трябва да добавите белина с хлор в състава. Това решение ще премахне влагата и плесента от завесата, което ще я направи по-чиста и по-привлекателна.
 • Варовикът се отстранява с топъл оцет (но не горещ – оцетът не може да се вари!). Той също така се справя с ръждата и остарялата, упорита мръсотия.

След почистване на банята или поддона за душ трябва да се изплакнат обилно със студена вода.

Почистване на мивка

Не се препоръчва използването на абразивни прахове и четки с метални елементи – те ще повредят продукта. По-добре е да използвате обикновен препарат за почистване от магазина – нанесете го на повърхността, оставете го за определеното време, избършете го с абразивна гъба и го изплакнете внимателно с вода.

Можете да спрете дотук и да оставите на тях като се обадите: TOP CLEANING GB, 31 Beaufort Gardens, London SW3 1QH, телефон: 020 8813 2556 | 07737460924. 

А можете да направите всичко да блести в бяло и сами. Почистване на баня:

Кранове и дръжки

 • Можете да ги почистите от плака с топъл оцет или лимон (изцедете сока и навлажнете гъба в него, или избършете продукта с половин цитрус). След това крановете се изплакват със студена вода и се избърсват на сухо.
 • Мръсотията около крановете може да се отстрани с помощта на средство за отстраняване на котлен камък или остър нож. За блясък крановете се избърсват с памучен тампон, потопен в алкохол.
 • Почистете месинговите миксери, както следва: смесете 1 лъжица брашно и 1 лъжица сол, добавете оцет и нанесете кашата върху миксера. Когато изсъхне – измийте, избършете крановете.
 • Никеловите кранове се почистват със смес от сол и оцет или амоняк и прах за зъби (нанесете сместа, изчакайте, докато изсъхне, изплакнете, избършете продукта на сухо).

Почистване на тоалетната

Ако редовно почиствате тоалетната, в банята няма да има неприятни миризми. За да направите това, можете да направите сместа сами: разредете 4 супени лъжици сода в 1 литър вода. Обърнете специално внимание на зоната под ръба – тук микробите се сгушват най-често.

Керамични плочки

Стенните плочки се почистват лесно с … обикновена креда! Разтворете я във вода, избършете плочката със сместа, след това я избършете на сухо с кърпа от микрофибър. Плочките трябва да се мият отгоре надолу и да се избърсват отдолу нагоре.

Ако плочката е много мръсна, можете да използвате оцетен разтвор или дори чист оцет. Но направете го внимателно, на посока и веднага изплакнете с чиста вода.

Огледала и стъкло

Как да измиете огледалата, без да оставяте ивици?

С разтвор от обикновена вода и синьо, смес от креда и оцет (съотношение 1: 1) или амоняк и зъбен прах (същата пропорция). След това полирайте чистото огледало с дебела хартиена кърпа или кърпа от микрофибър.

Остава:

 • да се измият подовете,
 • да се проветри стаята,
 • да се окачи чиста и суха завеса,
 • да се поставят килими
 • да се върнат всички бутилки, които бяха извадени преди почистване.

В същото време е по-добре да съхранявате хигиенни продукти, почистващи продукти и продукти за медицинска помощ в различни шкафове или поне на различни рафтове. Средствата, които се използват по-често, се поставят по-близо.

Сега можете да освежите въздуха в банята – и тя е напълно готова да приеме нови посетители или дори ревизия.