Сексуална трудност и има ли решение за нея

Повишаване на ниското либидо при сексуална трудност

Въвеждането на силденафил (Виагра) преди десетилетие нагледно демонстрира, че някои сексуални проблеми могат да бъдат облекчени. Но също така подхранва погрешното схващане, че всяка сексуална трудност може — и трябва — да бъде излекувана чрез пускане на хапче.

Все повече и повече лекари, с малко подкрепящи доказателства, сега предписват силденафил и свързаните с него лекарства не само на мъже, но и на жени, както и хормона тестостерон, в опит да засилят либидото.

И много потребители купуват DHEA, мощен хормон, продаван като хранителна добавка, която тялото преобразува както в тестостерон, така и в естроген, с надеждата да подобрят сексуалното си желание и ефективност.

Въпреки това психологическите проблеми, а не физическите, обикновено са основните виновници за двата най-често срещани сексуални проблема – липсата на желание при жените и преждевременната еякулация при мъжете.

Дори при до голяма степен физически проблеми, като вагинална сухота или еректилни затруднения, някои нелекарствени стъпки може да си струва да опитате. Освен това, не всеки, който изпитва промени в сексуалното желание и функцията си с напредването на възрастта, се притеснява от тези промени и не трябва да се кара да се чувства ненормално или да се нуждае от лечение.

Тестостерон за повишаване на сексуалното желание

Въпреки нарастващото използване на тестостерон за подхранване на намаляващо сексуално желание, нашите консултанти казват, че рядко има задоволителен ефект, поради няколко причини. Има малка или никаква корелация между либидото, сексуалната активност и нормалното, свързано с възрастта намаляване на тестостерона. Има малко доказателства за дългосрочната ефикасност и безопасност на терапията при сексуална трудност.

И много други фактори – от стрес и липса на сън до променени чувства към партньор. Могат да допринесат за намаляване на сексуалното желание. Когато ниските нива на тестостерон са доста под нормалното, сексуалността и производителността могат да бъдат засегнати. Но тези спадове често произтичат от поправими здравословни проблеми, по-специално нарушения на хипофизата или тестисите.

Дори когато тези причини са изключени, приемането на тестостерон не е игра. При мъжете, въпреки че може да повиши либидото при тези, които имат ясно ниски нива. Страничните ефекти включват уголемяване на гърдите и намалено производство на сперма. И може да ускори растежа на рак на простатата и да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци.

При жените някои изследвания показват, че възстановяването на тестостерона до високо нормално ниво може да увеличи сексуалното желание, поне временно. Но може също да причини растеж на косата и акне и може да повиши риска от рак на гърдата. Други възможни рискове са до голяма степен неизвестни поради липсата на дългосрочни проучвания.